Laser Centar AltaBella

LASERSKO UKLANJANJE KAPILARA

LASERSKO UKLANJANJE KAPILARA

 

 

Pojava “popucalih” kapilara

Kapilari predstavljaju vrlo čest i veliki estetski problem, naručito ženama. Razvoj kapilara podstiče genetika, estrogen, kontracepcija, trudnoća, dugotrajno stajanje, visoke potpetice, često izlaganju suncu i solarijumu.

Do pojave lasera postojale su razne metode za uklanjanje kapilara. Rezultati su bili loši, uz česte komplikacije poput ožiljaka i pigmentacije. Koristila se struja kojom su se kapilari spaljivale. Sklerozacija je vrlo stara metoda kojom se ubrizgava tečnost sa ciljem da zalepi kapilare i tako ih ukloni. Metoda je nepraktična, jer je potreban veliki broj uboda.

Najveću su revoluciju za uklanjanje kapilara na nogama i licu su izazvali laseri. Oni optičkom energijom ciljano uništavaju samo kapilare, dok okolno tkivo čuvaju. Hemoglobin, belančevina u crvenim krvnim zrncima, upija optičku energiju i tako se oslobađa energija koja uništava kapilare.

Za sada je lasersko uklanjanje kapilara najbolja metoda. IPL tretmani koriste isti princip, ali uklanjaju samo male površne kapilara, jer ne prodiru dovoljno duboko gde se nalaze veći kapilari. U odnosu na lasersko uklanjanje kapilara, njihovi rezultati su slabiji.

Uklanjanje kapilara laserom (ND Yag Q-switch laserom)

Još jedna inovacija iz našega modernog laserskog centra je tehnologija na koju smo jako ponosni. Uklanjanje kapilara ND Yag Q-switch laserom je jedna od najučinkovitijih tehnologija na svetu. Kada smo počeli da koristimo ND Yag Q-switch laser, i sami smo bili zapanjeni kako kapilari nestaju sa svakim “pucnjem” lasera, a sada nam je to sasvim normalno i očekivano. Tretman je brz, a rezultati su odlični i trajni.

Uklanjanje kapilara laserom (E-light laserom)

E-light je prva i jedina tehnologija koja istovremeno koristi snagu bipolarne radio frekvencije i optičku energiju (laser i svetlost).Ima široku primenu u kozmetologiji, a veoma uspešno se pokazala u uklanjanju kapilara po telu i licu.

Tretman se radi aparatom koji emituje svetlost velike snage. Kombinacija lasera i IPL-a kod uklanjanja kapilara pokazala se veoma učinkovita. Laser bolje uništava dublje, plavkaste kapilare, a IPL je bolji kod uništavanja crvenih površinskih kapilara.

Da li je moguće u potpunosti ukloniti kapilare?

Nije moguće, niti je potrebno u potpunosti ukloniti sve kapilare, ali one se mogu gotovo skroz ukloniti. Kapilari imaju sklonost vraćanju, pogotovo ukoliko se i dalje nekontrolisano izlažete suncu, dugom stajanju i ostalim faktorima koji utiču na pojavu kapilara.

Da li se kapilari vraćaju nakon tretmana?

Uništeni kapilari se ne vraćaju, ali postoji mogućnost da nastanu novi. Zato je, ukoliko nastanu novi, ponekad potrebno uraditi jedan tretman održavanja, i to jedanput svakih nekoliko godina.
Nakon tretmana potrebno je čuvati se sunca uz korišćenje krema sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Kojim se laserom vrši tretman?

– Altabella studio poseduje E-light i ND Yag Q-switch laser
– Koji se laser koristi za tretman zavisi od stanja kože.
– Za blaže oblike vaskularne lezije se koristi E-light laser, dok za ozbiljnije ND Yag Q-switch laser

Upozorenja:
• Trudnice ili žene u toku menstrualnog ciklusa
• Epileptičari
• Pacijenti sa malignim oboljenjima
• Pacijenti čije se rane nisu zalečile nakon operacije
• Sa akutnim ili zaraznim bolestima
• Sa srčanim bolestima ili pejsmejkerom
• Bolestima bubrega (kamen/pesak u bubregu)
• Koji imaju metalne predmete (šrafovi, itd) ili silikonski gel
• Ko ima povišenu telesnu temperaturu
• Genetska hiperosetljivost